Változás a mezőgazdasági gépek vizsgáztatása terén

Az építési és közlekedési miniszter rendeletmódosítása megjelent a Magyar Közlönyben. A rendeletmódosítás vonatkozik a jármű-kategóriák megnevezésére, a járműbe szerelt e-segélyhívó időszakos megvizsgálására, valamint a járműve, járműalkatrészek jóváhagyására is – olvasható a Világgazdaság oldalán. A jogszabálymódosítás január 20-án jelent meg, és a kihirdetést követő ötödik napon, azaz január 25-én hatályba is lép.

Ennek a módosításnak a része a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosítása is, amely szerint a T4.1b, T4.2b és T4.3b mezőgazdasági vontatónál, azaz traktornál és a T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b mezőgazdasági vontató pótkocsijánál is az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

  • új jármű esetén négy évben
  • használt jármű esetén az első használatba vétel évét követő három naptári éven belül három évben
  • három naptári éven túl két évben

kell meghatározni az időszakos vizsgálat határidejét. Ugyanez az OT betűjelű különleges rendszámmal üzemeltetett muzeális jellegű járműnél, valamint a T1, T1a, T2, T2a, T3, T3a, T4, T4.1a, T4.2a, T4.3a mezőgazdasági vontató és a kizárólag ehhez tartozó pótkocsi esetén öt év.

Ezzel párhuzamosan változott a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló rendelet is, amely alapján a rendelet hatálya már kiterjed a T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába sorolt járművekre is. A rendelet hatálya nem terjed ki:

  • a muzeális jellegű járművekre
  • a kizárólag belföldön üzemben tartott T5, T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b, T4.3b kategóriába tartozó járművekre
  • az 1980. január 1. előtt első alkalommal forgalomba helyezett, dízelmotorral meghajtott járművekre
  • valamint az 5E, 5Z környezetvédelmi osztályba sorolt járművekre

2023.01.23.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.