Növekvő népesség- növekvő igények. Hogyan lesz képes a mezőgazdaság lépést tartani?

A növekvő népesség hatására évről évre egyre nagyobb a kihívás, hogy előteremtsék a szükséges mennyiségű élelmiszert, ezáltal folyamatosan nő az igény a mezőgazdasági területek iránt. A szántóterületek bővítése nélkül a meglévő területek termelékenységének a fokozása a legfőbb cél. A mezőgazdaságnak el kell tudni látnia az embereket gabonával és más mezőgazdasági terménnyel, illetve közvetetten bár de az állatok takarmányozása is a mezőgazdaságbtól függ.

                                    Minden évben körülbelül 80 millióval több embert kell ellátni

 

Egyre nagyobbak az elvárások a mezőgazdasággal szemben ezáltal a gépiparral szemben is. Az egyre növekvő teljesítmény mellett a hatékonyság növelése és a környezeti behatások csökkentése már alapvető elvárás, több területet kell lefedniük egyetlen ciklusban, bármely feladat ellátása során.

-Talaj előkészítés- szántás, trágyaszórás

-Növények gondozása - műtrágyaszórás, öntözés, permetezés

-Betakarítás - aratás, bálázás

Azáltal, hogy több feladatot képesek ellátni a ciklusidő csökken. A gépeknek gyorsan kell tudni alkalmazkodni/váltani, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Az alábbiakban a gumiabroncsok iránt támaszott elvárásokat vesszük sorba és az ezekre nyújtott megoldást is bemutatjuk.

Ahogy nő a teljesítménye a mezőgazdasági gépeknek, úgy egyre nő a súlyuk is. Az abroncsoknak a nagyobb súly ellenére a magasabb sebességet(nem mellesleg a magasabb utazási komfortot közúton) is biztosítania kell, a minimális talajtömörödés/ talajkárosodás mellett, viszont maximális hatékonyságot kell biztosítania bármilyen talajon(aszfalt,szántóföld). Nem beszélve a kopás mértékének csökkenéséről és a mechanikai behatások elleni védelemről(erősebb vázszerkezet).

A gépek kapacitásának, méretének és a súlyának a növekedése figyelhető meg. Ennek eredménye, hogy nagy terhelési indexekkel rendelkező gumiabroncsokra van kereslet, viszont a magasabb terhelés nagyobb légnyomást igényleg, ez pedig nagyobb talajtömörítést eredményez.

 

 

                                                                                                                 Az önjáró permetező leváltja a kisebb traktorral vontatott permetezőket.

A teljes terhelés mellett 65km/h-ig futó gumiabroncsokra van kereslet. A probléma a nagy sebesség, gyorsabban kopik az abroncs, ami nagyban csökkenti az élettartamát és növeli mind a gépre mind a járműkezelőre kifejtett rezgéshatást.

Megoldást kínálnak az Alliance márka által is kifejlesztett IF(Increased Flexion) és VF(Very Increased Flexion) technológiájú abroncsok. Ezek képviselik a legújabb mezőgazdasági technológiát, a fejlesztések(új anyagok felhasználása) lehetővé teszik, hogy az abroncs alacsonyabb nyomáson(hagyományos radiál abroncshoz viszonyítva) ugyanazt a terhet elbírja, azonos nyomáson pedig nagyobb terhelést biztosít.

 

 

 

Standard abroncs 1,6 bar-on, az IF abroncs 1,3 bar-on, a VF abroncs pedig 1 bar nyomáson szállít ugyanakkora terhet. A VF abroncs 1,6 bar-on pedig 40%-al több terhet tud vinni mint a standard

 

 

A továbbfejlesztett alapanyagoknak köszönhetően az oldalfal egy speciális réteggel lett ellátva, ez nagyobb hajlást tesz lehetővé, ami nem jár együtt túlmelegedéssel illetve az oldalfal egyéb sérüléseivel. A gumi pereme és válla merevebb, az oldalfalak rugalmasabbak.

A belső térfogat és a nagyobb "lábnyom" érdekében a felni is szélesedik. Ennek következtében  alacsonyabb lesz a talajnyomás, kevésbé tömörödik a talaj, valamint kényelmesebb utazást tesz lehetővé. Szélesebb futófelület nagyobb húzóerőt biztosít, ami csökkenti az üzemanyagköltségeket, ez összességében növeli az üzemi termelékenységet.

Összegezve:

Az IF és VF sorozat lehetővé teszi:

- Nagyobb teherbírás

- Alacsonyabb talajtömörítés

- Nagy terület lefedése egyetlen ciklusban(több munkaütem egyben)

- Az újratöltések miatti ismételt utazásokkal eltöltött idő csökken

- Jobb közúti teljesítmény, alacsonyabb gördülési ellenállás

- Kiváló tapadás

- Hosszabb élettartamú futófelület

 

 

 

 

 

 

 

2019.02.12.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.