Mikor és hol kötelező a téli gumi használata

Bár Magyarországon még mindig nem kötelező a téli gumiabroncs használata, azért mi nem javasoljuk a nyári gumival való közlekedést a jeges utakon. Szakértők szerint érdemes az autónkon is téli tappancsokra váltani akkor, amikor a napi hőmérséklet 7 fok alá esik. De nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy az évszaknak megfelelő gumik legyenek az autón, hanem arra is, hogy milyen állapotban vannak. Bár az abroncsoknak nincs szavatossági ideje, nagyjából 5-6 évente elöregednek, és érdemes újakra cserélni. A korát a DOT számból tudjuk megállapítani, amit a gumiabroncs oldalán fogunk megtalálni. Ez egy négyjegyű szám, ami a gyártási időt határozza meg. A két első szám a hetet, a két második szám pedig az évet jelöli. Tehát például a 0122 DOT szám azt jelenti, hogy 2022 első hetén gyártották a gumiabroncsot. Ezen kívül nagyon fontos még ellenőrizni a profil mélységét is, ugyanis 4 milliméteres profilmélység alatt már nem tekinthető megfelelőnek a téli gumi.

Emellett, ha külföldi utazást tervezünk, mindenképp tájékozódjuk, hogy az adott országban kötelező-e a téli gumi használata, ugyanis komoly büntetéseket gyűjthetünk be, ha erre nem figyelünk oda.

Melyik országban mikor kötelező a téli gumi?

Ausztriában november 1. és április 15. között kötelező a megfelelő téli gumi használata. Ezen kívül hólánccal is rendelkeznünk kell, ennek használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak.

Szlovákiában és Ukrajnában bár nem kötelező a téli abroncs, de havas és jeges útfelületen ajánlott a használata.

 Romániában és Horvátországban nincs dátumhoz kötve, azonban amennyiben havas vagy jeges az út, jogszabályi követelmény a téli gumi használata. Bár hólánc nem kötelező, nem hátrány, ha van nálunk, mert az időjárás változásával bizonyos útszakaszon kötelezővé válhat.

Szerbiában és Szlovéniában november 15. és március 15. között kötelező a téli gumiabroncsok használata, és érdemes hóláncot is magunknál tartani, ugyanis előfordulhat, hogy az útviszonyok miatt használnunk kell.

2022.11.15.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.