Mi a különbség a téli és a nyári gumiabroncs között

A környező országokban mivel a téli időszakban kötelező a téli gumiabroncs használata, az autó tulajdonosok között fel sem merül a kérdés, hogy vajon valóban fontos-e évente kétszer cseréltetni a gumikat. Viszont mivel Magyarországon nincs erre vonatkozó jogszabály, és az elmúlt években nem is volt igazán téli időjárás, néhányakban felmerül a kérdés, hogy tényleg szükséges-e a téli gumi használata. Ebben a kérdésben szerettünk volna segíteni Nektek, ezért készítettünk egy összeállítást, amiből megtudhatjátok, hogy mi a különbség a téli és a nyári gumiabroncsok között.

  • Az első különbség a téli és a nyári gumiabroncs között, ami szembetűnik az a mintázat, ugyanis a téli gumi jóval sűrűbb és mélyebb lamellákkal rendelkezik, valamint kapaszkodókkal a jobb tapadás érdekében. Ezen kívül gyakori a V alakú mélyebb mintázat és a hosszanti, gyakran többszörözött árkok, amelyek segítik könnyebben elvezetni a vizet és a latyakot.
  • A legfontosabb különbség mégis a gumi összetételében van. Annak érdekében, hogy az évszaknak megfelelően tudjanak viselkedni a gumiabroncsok a nyári gumikat keményebbre, a télieket pedig lágyabbra hagyják. Ennek köszönhetően míg a téli abroncsok a 0 Celsius fok alatti hőmérsékleten is megfelelő tapadást biztosítanak, a nyári társaik viszont már 7 Celsius fok alatt annyira merevvé válnak, hogy képtelenek megfelelő tapadást biztosítani az úton. Nyáron pedig a keményebb összetételének köszönhetően a nyári gumiabroncsok megfelelő tapadást, és kopásállóságot biztosítanak az akár 50 Celsius fokos aszfalton is.

Ezért fontos tehát, hogy a tél közeledtével mindenképp cseréljük le a nyári gumiabroncsokat télire, hiszen már 7 Celsius fok alatti hőmérsékleten is csak a téli abroncsok tudnak megfelelő biztonságot nyújtani.

2023.01.12.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.