Mezőgazdasági gumi váltóméret

A hatékony termeléshez elengedhetetlenek a megfelelő mezőgazdasági gépek, amik pedig csak akkor működnek jól, ha jó minőségű és persze megfelelő méretű gumiabroncsokat választunk hozzájuk. De mégis mire kell odafigyelnünk a gumiabroncs választásánál?

A fejlett technológiáknak köszönhetően ma már nagy választékban elérhetőek különböző típusú és méretű abroncsok. Elsősorban mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy milyen mezőgazdasági gépre keresünk gumiabroncsot, és azt is, hogy milyen felületen használjuk leggyakrabban. Ugyanis a gumiabroncs élettartama szempontjából nem mindegy, hogy földeken vagy aszfaltos utakon használjuk gyakrabban. Természetesen figyelnünk kell a gumi terhelési és sebesség indexére is. Ugyanis egy új mezőgazdasági gépre elengedhetetlen a „D” indexes radiál gumiabroncs, míg egy régebbi típusú, 10-15 éves járműre elegendő az „A” indexes abroncs is. Ezek után a leggyakrabban felmerülő kérdés a gumi mérete. Az, hogy milyen méretű gumiabroncsok jöhetnek számításba, könnyen kiszámolható egy váltóméret kalkulátor segítségével. De mi is az a váltóméret?

A váltóméret az eredeti gumiabroncs méretével majdnem megegyező méret. A váltóméret kiválasztásánál oda kell figyelnünk tehát, hogy a gumiabroncs átmérője az eredetivel megegyezzen, vagy 1%-nál nagyobb arányban ne térjen el. A felni átmérőjének és szélességének meg kell felelnie a gumi méretével. Nagyon fontos még, hogy az új abroncs terhelési és sebesség indexe megegyezzen, vagy nagyobb legyen, mint a régi abroncsé. Azért fontos tehát pontosan tudni a váltóméretet, hogy tudjuk milyen paraméterekkel kell rendelkeznie a felszerelni kívánt gumiabroncsnak ahhoz, hogy a mezőgazdasági gépünk megfelelően működjön.

Habár a tél még javában tart, érdemes már ilyenkor felkészíteni mezőgazdasági gépünket a közelgő szezonra. A gumiabroncs vásárlás befektetés, ezért hát mindig figyeljünk arra, hogy igényeinknek és elvárásainknak megfelelő, jó ár-érték aránnyal rendelkező abroncsot válasszunk. Ahhoz, hogy biztosak legyünk a döntésünkben, érdemes szakértő véleményét kikérni.

Amennyiben gumiabroncs vásárlás előtt állsz, fordulj szakértőinkhez.

2023.01.09.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.